Wednesday, November 4, 2009

Each one Teach one


In onderstaand filmpje een prachtig voorbeeld van hoe een uitreikende hand begroet wordt met een andere hand en niet met een vuist zoals velen verwacht zouden hebben van deze ontmoeting.



De uitgereikte hand kwam van Soulja Boy. Hij had namelijk helemaal niet de confrontatie met Krs-One in deze setting hoeven aan te gaan. Voor het feit dat hij als een man de confrontatie is aangegaan kan ik niets anders dan respect hebben.

Het feit dat ik respect heb voor de persoon Soulja Boy en voor de manier waarop hij het internet strategisch heeft ingezet om zijn populariteit te verzilveren, betekent echter niet dat ik ook respect heb voor de muziek die hij maakt. Dat zijn namelijk twee zaken die ik zonder probleem van elkaar kan scheiden.

Ook voor de houding van Krs ten opzichte van Soulja Boy kan ik niets dan respect opbrengen. Krs had ervoor kunnen kiezen om als conservator van de Hip Hop cultuur Soulja Boy met de grond gelijk te maken. Krs heeft echter voor gekozen om zijn rol van 'Teacher' juist op dit moment uit te dragen. Dit is denk ik ook een veel krachtiger signaal dan Ice T heeft afgegeven met zijn opmerkingen over Soulja Boy (zie filmpje hieronder*). Waar de woordenwisseling tussen Ice T en Soulja Boy niets meer dan een ordinaire internetsoap was, is dit moment tussen Krs en Soulja boy te beschrijven als een moment waarop de Hip Hop state of mind in zijn puurste vorm samengebracht wordt met een state of mind die verwart is door commercialiteit in de vorm van hitlijsten en platenverkoop. Gevolg is dat Soulja Boy niet met zekerheid kan zeggen of hij Hip Hop is of niet maar het alleen maar hoopt.

Krs hoefde dus helemaal niet op de Ice T toer te gaan omdat Soulja Boy zelf door zijn antwoorden en de kwaliteit van zijn freestyle laat zien waar de scheidslijn tussen Hip Hop als puur entertainment (of beter gezegd rapmuziek) en Hip Hop als kunstvorm en cultuur ligt. Het gesprek verzandde niet in een old school versus new school argument en het was ook geen kwestie van een bittere Hip Hop veteraan tegenover een jonge hond. Het was een zuivere vorm van 'Each one, Teach one'.


AlterEgo


* Ice T over Soulja Boy



* Reactie Soulja Boy op Ice T

No comments:

Post a Comment